Lasersko rezanje

16. 07. 2021. 09:51

Lasersko rezanje je najsuvremenija metoda toplinske separacije materijala. Vrlo je precizan i vrlo brz. Omogućuje rezanje različitih vrsta čelika i obojenih metala. Domet rezanja ovisi o laserskom izvoru energije.

Kao standardno rješenje korisnici uglavnom koriste CO2 lasere. Laserska zraka se stvara u rezonatoru gdje se aktiviraju atomi ugljičnog dioksida. Ovo rješenje je vrlo popularno, iako skupo za održavanje, servis i što je najvažnije ovaj tip ima veliku potrošnju energije.

Najnovije rješenje, temeljeno na tehnologijiOptičkilaser generira snop i šalje ga u reznu glavu putem optičkih vlakna, što proširuje mogućnosti ovog stroja i značajno smanjuje troškove održavanja (servis, energija). Najveća razlika između CO2 i optičkog lasera je u tome što Fiber izvor nema optiku unutra. Laserska zraka se od izvora do gorionika prenosi optičkim vlaknom. Kod CO2 lasera zrcala su prenosila zraku do gorionika.

Podijelite na društvenim mrežama:
Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenje web stranice znači da pristajete na obradu prema postavkama Vašeg preglednika.