Plazma rezanje

16. 07. 2021. 09:49

Što je plazma?

Povijest tehnologije rezanja plazmom seže u pedesete godine prošlog stoljeća. Da biste razumjeli kako to funkcionira, ključno je upoznati se s osnovnim elementima ovog procesa. Plazma luk je ionizirana tvar koja je u plinovitom stanju. Kombinacija iona s različitim nabojem i slobodnih elektrona čini plazmu dobrim vodičem struje, ali njezin otpor opada s povećanjem temperature. Intenzitet struje koja teče u plazmi omogućuje razlikovanje tri stanja. Nema primjetnog svjetla (crna struja) tijekom niske struje. Kako se intenzitet povećava, plazma počinje stvarati svjetlost kako bi formirala plazma luk na vrhuncu. To je ono što se koristi tijekom CNC procesa rezanja plazmom.

Od čega se sastoji plazma sustav za obradu materijala?

U procesu rezanja plazmom koriste se različite vrste plinova. U slučaju osnovnih plazma izvora to je zrak, ali uređaji velike snage (High Definition plasma) zahtijevaju upotrebu: kisika, dušika, vodika, argona ili mješavina ovih plinova. Svaki od ovih plinova koristi se prema potrebi:

 • Kisik – koristi se za obradu niskougljičnih i niskolegiranih čelika
 • Dušik – koristi se za označavanje i rezanje obojenih materijala
 • Argon – koristi se za plazna označavanje
 • Mješavine argon-vodik i dušik-vodik - koriste se za rezanje aluminija i čelika otpornog na koroziju.

Ostali čimbenici koji pridonose rezultatu rezanja su: jakost struje koja utječe na temperaturu i snagu plazma luka, napon plazma luka koji određuje pravilan tijek procesa obrade, promjer sapnice koja je odgovorna za sužavanje plazma luka, pozicija gorionika u odnosu na materijal, vrstu, tlak i intenzitet plina te vrstu i strukturu elektrode.

Što je rezanje plazmom - karakteristike tehnologije

Plazma rezanje uključuje taljenje i izbacivanje materijala iz procjepa visoko koncentriranim plazma lukom. Omogućuje rezanje svih materijala koji dobro provode struju. Razvojem i stalnim usavršavanjem ove tehnologije značajno se povećao raspon rezanih materijala i njihova debljina, kao i brzina rezanja. Na primjer, razlika u brzini plazma rezanja i plinskog rezanja je tolika da pri debljini od 3 mm plazma može zamijeniti 5 plinskih plamenika. S debljinom od 10 mm ta se razlika smanjuje na 2-3 puta. Razvoj tehnologije također je učinio rezanje plazmom konkurentnim pod određenim uvjetima za takve procese kao što su npr. lasersko rezanje. Moguće je korištenjem High Definition plazme. Rezanje se odvija u zaštiti vrtložnih plinova koji sužavaju plazma luk. Plazma luk je više fokusiran tako da su rubovi detalja koji se režu manje zakošeni. Osim toga, stvara se manje taline tijekom procesa rezanja, a dijelovi se režu brže i točnije. Osim toga, plamenici hlađeni tekućinom koriste se u HD tehnologiji, što osigurava duži vijek trajanja brzo habajućih dijelova

Prednosti plazma rezanja:

 • visoke brzine rezanja
 • širok raspon debljina rezanja
 • vrlo uska zona utjecaja topline
 • rezanje bez predgrijavanja
 • najmanja širina reza
 • niska cijena ulaganja
 • mogućnost rezanja tankih materijala bez pretaljivanja
 • vrlo dobra kvaliteta rezane površine nakon procesa strojne obrade ???

Strojevi za plazma rezanje na djelu. Koji se materijali mogu rezati plazmom?

Plazma luk, odgovoran za rezanje plazmom, koristi se za rezanje elektro vodljivih materijala (npr. crni i nehrđajući čelik i aluminij). Rezanje plazmom može biti ručno ili mehanizirano. Plazma sustavi pripremljeni su za rezanje limova debljine do 75 mm (ručni sustavi) i do 100 mm debljine kod mehaniziranih sustava. Strojevi za plazma rezanje koriste se ne samo za rezanje, već i za označavanje. Otkrijte naše strojeve za rezanje plazmom!

Podijelite na društvenim mrežama:
Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenje web stranice znači da pristajete na obradu prema postavkama Vašeg preglednika.