Plinsko rezanje

16. 07. 2021. 09:46

Plinsko rezanje

Plinsko rezanje je tehnologija s dugom tradicijom koja se neprestano usavršava i razvija. Plinsko rezanje jedna je od najpopularnijih metoda rezanja čelika, najčešće niskolegiranih i niskougljičnih čelika. Također se koristi za rezanje limova prekrivenih korozijom ili u pakiranju. Proces plinskog rezanja koristi se tamo gdje je potrebno rezati čelik značajne debljine, održavajući precizne rezultate i visoku učinkovitost.

Plinsko rezanje – karakteristike tehnologije

Proces ove vrste rezanja sastoji se u zagrijavanju površine obrađenog materijala do temperature taljenja. Sljedeći korak je dovod kisika pod visokim pritiskom. Za ispravne rezultate rezanja, čistoća reza mora biti najmanje 99,5%. Kao rezultat ova dva djelovanja, obrađeni materijal se oksidira i ispuhuje iz reza. Toplina izgaranja se stvara i zagrijava dublji sloj do temperature paljenja. Ostatak procesa odvija se interno kako bi se kao rezultat izrezao obradak. Kako bi se pravilno proveo proces plinskog rezanja, potrebno je koristiti posebno dizajniran plamenik koji miješa gorivi plin s kisikom.

Plinsko rezanje nije prikladno za obradu nekih materijala. To je uzrokovano točkom taljenja. U slučaju čistog željeza, to je 1050°C. Kada pokušamo obraditi čelik s 1,5% primjese ugljika, temperatura raste do 1380°C. Stoga je plinsko rezanje dobro za rezanje konstrukcijskih čelika s niskim udjelom ugljika i niskolegiranih čelika.

Plinsko rezanje u akciji. Koje vrste plinova se koriste?

Gorivni plin koji se koristi za stvaranje plamena također ima veliku važnost za proces rezanja. Najčešće korišteni plinovi su acetilen, propan i prirodni plin. Rezanje kisik-acetilenom omogućuje postizanje vrlo visokih temperatura u kratkom vremenu. Štedljivi kupci odabiru metodu rezanja kisik-propan jer kada nije potrebno brzo zagrijavanje, to omogućuje uštedu novca.

Plamen grijanja odgovoran je za:

  • odgovoran je za uklanjanje onečišćenja s površine materijala koji se reže. Čista površina obrađenog materijala neophodna je za ispravno odvijanje procesa plinskog rezanja
  • jamčenje temperature metala prikladne za početak procesa (preko 1050°C)
  • sigurava toplinsku energiju potrebnu za održavanje procesa rezanja
  • stvara zaštitnu atmosferu za struju kisika tako da u nju ne ulazi zrak

Detaljno o procesuplinskog rezanja

Plamen za grijanje je postavljen 5-10 mm iznad ploče. Kada gornja površina ploče dosegne svoju točku teljenja, plamenik se podiže kako talina izlazi, zatim se otvara ventil za kisik za rezanje i počinje probijanje.

Proces rezanja počinje kada se donja površina lima proreže i rez se ispuše. Širina reza ovisi o debljini materijala. Što je deblji materijal, veća je reza.

Uspješno rezanje određeno je odabirom točnih parametara: tlak plina, pomak stroja i postavke plamenika.

prednosti i mane plinskorg rezanja

  • vrlo veliki raspon debljina rezanih materijala
  • mogućnost rezanja pod različitim kutovima
  • ekonomična metoda
  • dugo vrijeme probijanja zbog predgrijavanja
  • široka zona utjecaja topline
  • uzak raspon rezanih materijala

Postoji nekoliko prednosti korištenja plinske tehnologije. Prije svega, to je najekonomičnija metoda termičkog rezanja koja može rezati širok raspon debljina materijala. Investicijski i operativni troškovi su relativno niski u usporedbi s drugim tehnologijama. S obzirom na obradu metala stvarno velike debljine, kvaliteta reza je vrlo dobra. Osim toga, plinsko rezanje je moguće pod različitim kutovima, uz zadržavanje okomitih rubova.

Rad sa strojem za plinsko rezanje - trebate li obučenog stručnjaka?

Strojevi za plinsko rezanje su tehnološki napredni CNCstrojevi za rezanjeKako bi u potpunosti iskoristio njihov potencijal, korisnik bi trebao znati ne samo osnovne upute i princip rada. Rad s uređajem vrijedi poduprijeti znanjem stečenim na treninzima posvećenim operaterima i tehnolozima.

Podijelite na društvenim mrežama:
Ova web stranica koristi kolačiće. Korištenje web stranice znači da pristajete na obradu prema postavkama Vašeg preglednika.